FRATSEN

Ieder mens maakt fouten. Zo heb je van die gasten die uit pure meligheid een belachelijke bandnaam verzinnen waar ze een kwarteeuw later nog aan vast zitten. God straft. Ma wat dooj d’r an. U begrijpt dat Fratsen het weer doet. Stram en vele rimpels rijker maar feller dan ooit. Er moet nog iets rechtgezet worden. Muzikaal en tekstueel. In deze tijden van apathie en lange tenen is een kleine geweldloze revolutie niet verkeerd. En als niemand anders het doet, ja dan zijn wij wel weer zo gek om die versleten handdoek op te pakken. Fratsen heeft afgelopen zomer een nieuw album opgenomen waarmee we vooral ons zelf wilden verrassen in de hoop dat U het ook kunt waarderen.

Verdere leugens over ons

En dan nu, voor de vele mensen die dit lezen en denken “wie zijn die lui?”, hier een stukje biografie (her en der van het internet geplukt dus vol fouten en verkeerde aannames):

Fratsen, bandje uit Diepenheim, opgericht eind jaren 80. Aanvankelijk muzikaal laverend tussen de ToyDolls, Rory Gallagher en Bots.

De cultstatus die de groep verwerft ligt niet in de lijn der verwachtingen; Nederland is in de ban van het opkomende house-geweld, bandjes zijn passé en zingen in je moerstaal is na het heengaan van bands als Doe Maar absoluut taboe.

Pas tegen het einde van haar bestaan, wanneer groepen als Blof en Van Dikhout furore maken en Nederlandstalige popmuziek aan haar tweede jeugd begint, groeit ook de belangstelling vanuit de muziekindustrie voor de tukkers van Fratsen. Maar ja, als het zo moet dan hoeft het niet meer.

En Rory Gallagher is ook al dood. Een uitnodiging voor Noorderslag wordt dus lachend afgewimpeld omdat de heren willen “stoppen voor het hoogtepunt”.

Fratsen, dat in januari 1996 afscheid nam, bracht tijdens haar bestaan 6 cd’s, een aantal tapes en  talloze singles uit.

In de loop der jaren evolueerde het geluid van de groep van  vrolijke punkpop met hoempapa invloeden naar een meer experimentele sound hetgeen tenslotte resulteerde in de oprichting van Krang, door ex leden Manuel en Karsenberg.

Toetsenist Roeland Drost maakte de overstap naar de Kift , waarna hij zich stortte op muziektheater bij o.a. toneelgroep de Appel

Bassist Frits Rietman, altijd al een natuurmens pur sang koos voor een leven in de bergen van Portugal waar hij tot voor kort een zeer groene klimaatneutrale camping runde.

Het gerucht ging al langer in Twente, maar onlangs is het officieel bevestigd: Fratsen maakt haar comeback. Eind 2009 stond de band na een break van veertien jaar voor het eerst weer op een podium. Dit benefietconcert leidde tot vier uitverkochte shows en er werd zo’n 35.000 euro opgehaald voor het goede doel. Ook in 2013 trad de band alweer eens op, dit in het kader van het 40-jarig bestaan van jongerencentrum Why Don’t Cha in Diepenheim aka Het Pand van Janna.

Dat smaakte naar meer en het begon de heren danig te kriebelen. Volgens de band is het plezier in het spelen meer dan ooit aanwezig en hebben ze het gevoel dat er op zijn minst nog een album in dit bandje zit. Dat laatste gaf de doorslag; “Nieuw werk is essentieel voor de band, het laatste wat we willen is een nostalgie-actie zijn, je moet jezelf wel in de spiegel aan kunnen kijken ”, aldus één van de leden.

Op 20 november 2014 wordt het nieuwe album gepresenteerd in Poppodium Metropool.