FRATSEN KOMT MET NIEUW STUDIO ALBUM

Fratsen presenteert op 14 april haar nieuwe album in Metropool, Hengelo. Begonnen als hippiepunk bandje eind jaren 80 hief de groep zich na 4 studioplaten en talloze live cd’s begin 1996 op. Hierna storten de leden zich op bands als Krang, Can Of Bee, Kings of Oblivion, Ketterse Fanfare en de Kift. Na een afwezigheid van bijna 20 jaar brachten de heren in 2014 hun lovend ontvangen comebackplaat CASPAR uit en volgde een succesvolle tour met plaatsgenoten The Grand East. CASPAR liet een volwassen band horen die, nog steeds sterk leunend op de kritisch/cryptische teksten van woordtovenaar Manuel, zocht naar nieuwe wegen in het door conventies platgeslagen popgeluid anno nu. Experiment werd niet geschuwd en de onderliggende sfeer was donker en bij vlagen cynisch. SPOOKT voelt als een logische stap al is de toon wat lichter en is er meer ruimte voor elektronica en gastmusici waaronder

zelfs wat strijkers en toeters met bellen. Live wordt de band tijdens de komende optredens versterkt met Dries Bijlsma.

Manuel: ” Het is een album vol met gezellige liedjes.Over dronkenschap. Verliefd worden op de goeie vrouwen.De zegeningen van een leven in de Rock ‘n Roll. Met bijzondere bijdragen van bijzondere mensen. Joost Buis toetert mee op zijn trombone. Vera van der Bie strijkt fluweelzacht en gierend hart op d’r viool. Roos Rebergen fluistert u in de oren dat Pornofilmmuziek de toekomst is. Typhoon is in discussie met Meneertje Manuel over het nut van God in de muziek. En dan is er nog de ex van Roeland die geweldig cello kan spelen. En live zijn we versterkt met een extra muzikant: Dries Bijlsma. Die voor Typhoon deed wat Pieter Bouwman voor Hans Teeuwen deed. Of Yoko Ono voor de Beatles. SPOOKT is anderhalf jaar geleden opgenomen in Bontebrug. Zodat we die anderhalf jaar de tijd zouden hebben voor de promotie, het opnemen van clips, het zuigen aan de lullen en de klitjes van de heren en dames van de radio. We zijn het vergeten. Weer geen gelikte promotie. We zijn volkomen ongeschikt voor de commercie. Maar zie ons niet als de V&D van de popmuziek. Want de plaat SPOOKT kwam andermaal uit het hart. SPOOKT. De zoveelste plaat van een band zonder een vooropgezet plan. Wat nou komt allen? Kom alleen!”   

Waar komen die gasten vandaan?

In 1986 werd in het prachtige Twentse stadje Deep’n (Diepenheim) de band Principieel Gelul opgericht door Andre Manuel (zang, gitaar), Frits Rietman (bas) en Tonnie Elferink (drums). In 1988 wordt de bandnaam omgedoopt tot Fratsen en vanaf dat jaar neemt Adri Karsenberg de stokjes over van Elferink. Manuel houdt zich dan ook al bezig met theater maken, dat hoor je in zijn teksten en manier van zingen. Zijn compagnon bij theaterduo Gangasjeert, Roeland Drost (toetsenist), maakt de band in 1990 compleet.

Fratsen speelt stevige en breed ingestoken Nederlandstalige poprock en de band maakt naam met hun teksten. Die lijken te gaan over alledaagse zaken, maar zijn doordrenkt met humor, cynisme en kritiek op de maatschappij. Na in het voorprogramma van Normaal te hebben gespeeld, volgt al snel het naar de bijnaam van de drummer vernoemde debuutalbum Muts (1990). Tegen de tijd dat het viertal het bijltje er in 1996 bij neer gooit, heeft het daarnaast de platen Storm (1992, live, opgenomen in Poppodium Metropool te Hengelo, dat zou uitgroeien tot het tweede huis van de band), Dorst (1993), Snachs (1994), Niet Alleen (1995, live), Naar Buiten(1995) en P.U.N.T. (1995, live) aan hun oeuvre toegevoegd.

Maar bloed kruipt waar het niet gaan kan. Na meerdere ‘eenmalige’ reünieoptredens, onder andere als benefiet voor hun zieke tourmanager Uli, dook de band in augustus en september 2014 dezelfde studio in als waar de eerste Demo (1988) werd opgenomen. Het resultaat is Caspar en het eerste album in achttien jaar is een feit. Nu dan het vervolg: Spookt.